Posts

Showing posts from July 17, 2017

gua niah road trip

Image
perjalanan dari bandar miri ke gua niah mengambil masa sejam lebih.kalau ada tengok posting ke bekenun atau tusan beach ini lah jalan dia tapi jauh lagi.hakikat sebenarnya ke gua niah ni mencabar mental fizikl emak dan ayah.tapi alhamdulillah kids done a good job.

kalau ada rasa nak camping pun boleh sebab disediakan tapak..macam best je kan.selepas naik boat dari jetty bermula lah perjalanan kaki mendaki meredah hutan..ada kot sejam setengah meredah hutan huhu sila bersabar kalau bawa nak kecil ya..alhamdulillah anak-anak tak banyak hal cuma arissa saja waktu perjalanan balik dia tidur suka tak suka penat tak penat ayah pikul juga lah.kalau yang suka aktiviti lasak nak keluar peluh boleh lah jelajah gua niah kalau tak sila lah jangan ya.tapi best experience juga lah..pasang juga niat nak ber camping tu.aktivi ni sesuai sangat  pada golongan  yang suka hijau,alam sekitar lah senang cerita.

actually lepas ke gua niah kami plan ke air terjun berhampiran tak delah hampir sangat pun mau 45m…

kudat road trip

Image
tips of borneo







Road trip terkini ke kudat

perjalanan dari kota kinabalu  ke kudat lebih kurang 2 jam lebih.

kami menginap di  kota kinabalu sebelum bergerak ke kudat.

banyak juga tempat yang best boleh explore di kudat.

tempat wajib singgah di tg simpang mengayau tempat terletak tips of borneo.pantai kat sini cantik dan bersih.

pantai lain yang boleh pergi kelambu beach ,one island two beaches ..by the way masa i pergi pantai ni tak berapa bersih macam di tg simpang mengayau.

tempat tempat lain sepanjang perjalanan ke tg simpang mengayau tu ada honey bee farm.tempat pembuatan gong(kg sumangkap) dan rumah panjang.kami sempat singgah di honey bee farm sahaja.boleh lah acah-acah friendly dengan lebah.haha..boleh terus beli madu asli.masuk berbayar mereka akan bawa terjah sarang lebah..

masa kami pergi ni 2nd puasa memang tak banyak sangat boleh explore sebab kids pun ada yang puasa so setakat yang mampu je lah.inshallah ada keinginan lagi nak roadtrip ke sini lagi.