Posts

Showing posts from September 29, 2016

brunei-miri-kl-perak part 1

Image
Kali ni edisi balik kampung berseorangan pagi-pagi jam 7 sudah bertolak dari negara brunei. flight di miri jam 11.30pagi pun delay  sampai di klia lewat satu jam lebih .. dapat ets tiket pun keesokan hari nya. perjalanan dari kl sentral ke parit buntar pun ambil masa 3jam 15mint dari lembah subang naik lrt ke kl sentral  Sudah hampir 10tahun tak naik lrt haha..jakun sekejap nak beli token bagai maklum lah canggih sangat πŸ˜… naik kapal terbang terus bedal nasi lauk ayam kurma..punya lah lapar sampai licin sebutir pun tak tinggal
merasa naik lrt sebenarnya dah lewat ets jalan jam 9.00pagi jam 8.30pg masih di lembah subang adik saya cakap kak naik tΓ¨rus lrt lah kalau pakai kereta ni  kena tinggal ets ye keputusan tepat sampai kl sentral pun 5minit sebelum ets berlepas..haha by the way ..saya sangat bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi nikmat masa yang saya milik nikmat nya saya tidak bergegas  Menghantar dan ambil anak dari sekolah dengan tenang tanpa kesesakan boleh menyediakan bekal…

sambungan kronologi bayar ptptn

Image
Ini kad pegawai yg banyak bantu uruskan pembayaran saya dengan mudah 😊😊😊

Sebelah kaki dah lepas ..harap sangat boleh selesai dengan cepat.. cepatkan baru semalam isi borang semalam juga lulus hari ini duit  telah dibayar kepada ptptn.
Hakikat sebenarnya memang mudah keluarkan duit dari kwsp.
Semoga urusan dimudahkan.. sebenarnya balik nak jaga mama Alang alang dah jadi hal teruslah selesaikan sebelum melarat .. siapa yang belum bayar sila lah semak nama anda ada kawan yang buat payment every month pun lena blacklist tau ..mungkin bayaran tak mencukupi...
Alhamdulillah...saya berdoa semoga dipermudahkan bayar semua hutang belajar dan lain-lain.
Ada orang cakap guna je kad kredit bayar habis terus.. ampun saya dari mula kerja sehingga dah jadi  suri rumah balik pun memang tak de benda alah tu .. Nak didik diri sendiri utk tak berhutang sebab saya memang kaki shopping😁 harus ada cash kalau nak beli  lagi lagi selalu online pay pal sila lah faham  kalau dah online us uk website i bul…

bayar ptptn

Kronologi bayar ptptn

Masa nak balik dari miri imigresen sudah pesan semak dengan ptptn nama kena blacklist

Semalam(selasa) datang ptptn taiping tanpa semak di web bagi tau nama kena blacklist.saya lama tak bayar sudah berhenti kerja dan tengah sambung belajar.saya nak buat bayaran guna kwsp.
Boleh ke saya dapat apa2 surat kebenaran masuk  sementara tunggu kwsp lulus.saya keluar masuk negara sebab urusan belajar di oum,miri.
Sebab dari pengiraan kwsp cukup utk bayar separuh daripada tunggakan.
Pegawai kata tak boleh
Saya mesti jelaskan sekurangnya rm 4000 tunai untuk saya lepas masuk itu pun mereka cuba buat.itu pun sementara.belum tentu nama saya clear.
Dalam hati saya memang ingin buat pembayaran melalui kwsp sahaja memandangkan duit itu mencukupi.dan pegawai tersebut pun maklum pengeluaran kwsp saya memcukupi.
Pegawai di taiping bagi tau saya proses kwsp mengambil masa yg lama memandangkan saya nak balik brunei ahad ini..nama saya blacklist katanya.saya bagitau saya pernah keluar u…