Posts

Showing posts from January 31, 2012

finger food + pumpkin soup +....

Image
don't ask me WHY.. haha..seday kan.. but i still produce fresh milk..to my son.. dan masih tak add on FM kerana stok harian yang mencukupi alhamdulillah ..walaupu masa 8 bln dulu.. pernah tambah sikit..sebab..keadaan betul2 kritikal masa tu..tu pun tak abis sepeket kecil.. susu kembali di flow yang cantik:)... end.. continue  drama solid food..

 pumpkin soup... mudah ajer..
1.tumis bawan+rempah adik beradik dengan minyak zaitun 2.masukkan air  3.bila mendidih..keluarkan bawang+adikberadik 4.masukan frozen pumpkin.. 5.selepas mendidih..kisar.. 6.taburkan sikit.. broccoli stim.. 7.sedia dimakan:)
 finger food.. memandangkan budak tecik nih..dah  pandai makan sendiri.. boleh dah sediakan finger food nih.. simple jer.. stim carrot..
yogurt + fresh strawberry  sangat mudah..;)

preparation for frozen solid food

Image
easy for me to prepare all this on weekend.. xder lah pagi hari..terhanguk-hanguk memotong sayur.. stim all that ...nak stim campur-campur sayur pun boleh nak stim ayam pun boleh so save time sikit kan.. after that make it in a portion.. masa dalam portion tu..aku letak sedikit air masak..dan kemudian  bekukan dalam freezer. from my reading..kita kena tunggu ..food tu sejuk sikit  baru boleh masuk  freezer.. disebabkan..berlawanan suhu di dalam dan diluar makanan warm and cool ..akan menyebabkan pembiakan  bakteria.. opss..lupa..tapi jangan biarkan terdedah lebih dari dua jam sudah tidak sesuai untuk di frozen kan..







so..ke esokkan hari nya.. saya akan menumis menggunakan bahan-bahan di atas minyak zaitun+bawang+...(sebab faris dah hampir 12 bulan.. maknya nih dah introduce him to..that item..kecuali garam) then tambahkan sikit air aku juga..telah ready cook.. moi di malam hari.. (den takut tak terkejut awal..so masak siap2) sejukkan..masuk dalam fridge  masukan air..tanpa memasukan bawang serta seangkatan denga…