:ikLaN:

nuffang

Friday, August 19, 2016

apa tu OCD..

apa tu OCD ..

Definition

Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is a common, chronic and long-lasting disorder in which a person has uncontrollable, reoccurring thoughts (obsessions) and behaviors (compulsions) that he or she feels the urge to repeat over and over. 


boleh baca sendiri..pendapat peribadi..aku sakit was-was dan mahu kesempurnaan..kalau kronic tu dah penyakit jiwa tau jangan main2.pernah dengar org cerita rasa was2 tak bersih gosok gigi sampai kumor dgn clorox ok..untuk elak penyakit was2 ni amalkan lah surah an-nass ye 
aku bukan jenis perfectionist...tapi memang tak boleh tengok selerak or kotor tu je..bukan jenis nak kena susun ikut warna ikut saiz dan sebagainya..kalau kemas dan cantik aku on je..
btw seorang yang aku kenal ada ocd ni my lovely husband..dia jenis yang susun hanger pun ikut warna..pastu memang tak suka semak sepah..dia memang tak boleh duduk..paling bagus dia akan kemas semua benda kalau dia rasa semak sangat..haha ni aku suka..kadang-kadang dia kemas semula ..dulu aku rasa kronic sekarang ni ok sikit bahaha
beg bini pun dia kemas weiii....hahaha..
kalau pindah rumah harus letak dalam kotak seal dan ber label.mana yang tak pakai dia akan asing dan buat but this way memang aku suka sebab rasa good organize kitaorg ni pindah dah banyak kali setiap kali pindah memang akan buat prosess ni..
dia akan susun dan asingkan haha..nasib dia buat sama-sama kalau harap bini je tu memang tak patut.dulu lagi keep complaint oh ini tak boleh begini..ini mesti mcm ni..
sekarang dia pandai buat sendiri.sebab aku pun kadang -kadang ada specification sendiri ..
kalau dapur semak dan kotor aku memang tak boleh nak masak..huhuhu...
baju dalam lemari memang tak boleh sepah ...itu paling aku tak suka..kikiki...sekarang ni memang kitaorg train anak-anak kemas sendiri barang-barang diaorg ..
dulu aku macam tak percaya anak-anak kemas..nanti tak bersih tak kemas macam kita nak..then anak kita pun semua harap kat kita.dulu masa ada maid pun ada benda yg aku tak percaya maid buat ..contoh cuci cloth diapers hhuhu..lama-lama kau bagi gak maid buat.sekarang ni tak de lah penat sangat nak kemas rumah sebab anak-anak akan kemas sendiri cuma kalau yg dua kecil tu memang mak kena dera lah kemas..
anak yg sulong pun dah pandai masak air,iron baju sendiri..yg 2nd rajin tolong masak ..suka tumbuk lesong batu haha..husband ada cakap dia kecik2 suka tolong arwah mak buat kerja rumah sebab tu dia tak kisah sangat nak kemas2 and memang tak boleh rumah sepah-sepah..owh saya memang berterima kasih..pada arwah ibu mertua ku..so now i teach my kids ..lepas makan pun anak yang sulong lelaki kemas dan bersihkan meja makan ..sapu segala sampah lap meja..sebabnya nak ajar dia dari kecil..semoga rajin tolong isteri bila dah besar.
btw ocd sebenarnya kena kawal juga jangan melampau sangat ..huhu aku memang ada penyakit tak boleh guna toilet yg org lain guna terutama kalau lelaki bukan keluarga atau aku tak kenal..aku pernah kerja dekat satu tempat ni..tak pernah guna toilet dia sebab toilet dia share lelaki perempuan dan tempat aku kerja tu pelbagai negara ada india,sri langka ,filipino..huhu..memang aku blk rmh je atau gi masjid.and tandas awam pun mcm tu sanggup tunggu sampai rumah or cari tandas yang paling bersih..harap tak kena batu karang ke apa..hhuhu


ini rumah comel..selalunya encik suami akan let go 
atau bagi orang mana-mana barang yang tak guna
sebab dia memang jenis tak suka barang banyak dalam rumah
dia suka kemas dan bersih..


ini lah yang kami akan buat kalau pindah rumah..
pack seal dan label 
rumah yang dia tinggal tu pun encik suami akan sapu/cuci bagi
bersih
rasanya dalam 3 tahun ni dah 5-6kali pindah rumah.

Thursday, August 18, 2016

pasar pokok

pasar pokok kat brunei ni memang meriah..
selalunya ada awal pagi..
macam-macam jenis bunga ,pokok, dan segala jenis ada
sediakan dollar yang tebal sahaja..haha

morning views

bawa askar melawat tapak..beli pokok-pokok ,main 
tanam
kalau pokok hidup tu kira bertuah ler pokok tu..


pokok oregano..hadiah dari my friend..
terima kasih kak sue.. 
pokok ni special
boleh buat ubat batuk ye..

sweet basil ni pun kak su yang bagi
boleh taboq dalam pasta..


dulu masa rumah lama banyak juga pokok//tapi masa pindah banyak
tinggal dan bagi kat orang..
yang ada ni pun ada yang subur ada yg kering pastu idup lagi 
haha kena tuan tanah balik malaysia tu yang kacau hahaha
nanti kita update lagi kebun laman kami..
adalah sikit-sikit pokok/

Monday, August 15, 2016

pantai serasa,brunei

tak dirancang ..
dah banyak kali anak-anak request
picnic or berkhemah..
tapi huhhu selalu tertangguh..lagi-lagi
ayah dah nak kena start ot on Saturday
so Sunday sementara ada waktu bawak lah anak-anak 
picnic..
ada pantai lain macam muara or pantai tungku..
but this time kitaorg pilih pantai serasa..
kawasan memang bersih..
tenang je..

santai sangat bentang tikar makan nasi lemak sambal ikan bilis
memang meletop..
angin sepoi-sepoi je
dangan keadaan persekitaran yang bersih 
tiada sampah sarap..
enjoy u 

anak ajak main ,mak nak lepak..hihihi

boleh baring-baring lagi si kecil ni..
next time kita bawa khemah..


memang best next week boleh bawa kawan-kawan seangkatang 
potluck di sini..

hargailah pantai yang bersih...
hahaha


nur arissa turn 3

alhamdulillah 13 .8.16
arissa genap 3 tahun..
hampir 3 tahun juga lah kami di brunei...
semoga arissa di beri perlindungan ALLAH
menjadi anak solehah
taat kepada ALLAH
dan mak ayah
we love u so much arissa..

this cheese cake hadiah dari cik da...
terima kasih
we love homemade..


satu hadiah arissa satu lagi hadiah nur aisyah..


3 years ago..13.8.13

and now... 13.8.16


selamat hari lahir sayang..
masih ingat lagi bertapa senang melahirkan awak nur arissa..


Wednesday, August 3, 2016

diy home decor

 belanja gambar frame dan diy home decor
pic dalam frame ni memang selalu bertukar-tukar ikut cita rasa hati 
sendiri..

ni paling superb best ..dapat dari group kelab dekorasi ikea malaysia
terima kasih kepada ahli yang share..


yang ni dari pinterest ..download gunting masuk frame..


ni frame dalam bilik
bilik ni belum siap sepenuhnya haha
biasa lah ada barang belum sampai..

boleh juga gunting pastu lekat kat kotak/kertas keras 
tampal kat dining guna double tape..
kalau nak letak dalam toilet balut dengan plastik 
lutsinar yang buat balut buku tu..
supaya tak basah..
nanti ada masa share gambar dalam laundry
pulak ye.. 

ni workstation aka tempat mencurah idea..hihihi
ada lagi tak sempat buat pegboard pun belum ada lagi..
tempat ni kena setanang yang boleh..
sebab tempat menenangkan fikiran..

rak ni untuk kain-kain dan button sendiri..
kalau penuh sangat terpaksa gak let go dari rak ni..
tapi dalam box pun banyak personal stock
sayang sangat nak jual hahaha..tapi kalau tengok dah sebeban 
kena gak jual..


tempat buh pen ni diy je
pakai botol balut sikit ng wall paper kaison
nak cun lagi ikat tali pun ok.. 


nanti leen share lagi project diy ..macam cushion ..
dan lain-lain

zalora shipping terus ke brunei.,

beberapa hari teruja lebih..
sebab tau zalora ada buat shipping ke brunei harga pun ikut
malaysia money tu best
dan part lagi seronok bila penghantaran terus ke rumah ye..
bukan gi collect di post office brunei..
ini yang like sangat sebab bawa anak payah nak tunggu lama-lama kat pos office
this is the reason why i stop buy fabric or anythings from uk or us..
kalau beli pun shipping terus ke malaysia..
balik kampung baru kutip segala parcel kat rumah mama
tu pasal setiap kali balik luggage confirm bertimbun..
haha..
sila sedar diri ok..
bukan ai sorang je shopping  encik fadhli pun tumpang dua kaki juga..

terbaik nih..sebab sale sangat puas hati.
all this cost of bnd 57.50 sahaja..

puas hati

Tuesday, August 2, 2016

report kad sek ugama hariz

kisahnya mak tak dapat surat pun untuk tandatangan report kad
si anak
hihi
cikgunya menelephone..ask  come to school 
pecut terus mak gi sekolah sampai je dah tak ramai parent yg ada
so terus jumpa cikgu ugama hariz
sekali tengok...wah no satu..
haha sebelum ni pun keputusan hariz 100%
tapi kedatangan tak berapa ok dapat lah tempat ke 4..
banyak kali tanya cikgu hariz ada apa2 masalah tak..
cikgu cakap tak de semua ok
lega mak dengar

tahniah hariz..

Monday, August 1, 2016

perbezaan hemp or microfiber


salam ..
selalu nya newbie keep asking me 
what the different between microfiber,hemp,hemp fleece
bamboo dan sebagainya
sebenarnya dalam group tersimapan kemas segala maklumat
tutorial ,tips dan sebagainya
kena rajin cari gali sahaja

untuk yang masih keliru 
mana lagi ok microfiber or hemp kat sini leen terangkan sedikit

hemp/hemp bamboo fleece lebih sesuai dijadikan soaker 
kedudukan hemp lebih sesuai di layer bottom 
sebab sifat hemp tu lambat menyerap tetapi 
daya serapan yang tinggi.
hemp sesuai di label fabric yang menakung air
kalau letak on top ia lambat menyerap
so senang leak.
personally if orang tanya mana ok 
hemp terry or hemp bamboo fleece
saya pilih hemp bamboo fleece.

untuk microfiber pula kita gunakan 
sebagai soaker material
microfiber ni paling famous 
sebab harga yang lebih berpatuan berbanding yang lain
kelemahan microfiber ni agak tebal
serta tidak boleh direct to skin
ia akan membuat kulit jadi terlalu kering
boleh gatal dan ruam
so kalau buat snap in tu sila layer
dengan bamboo velour/minky/microfleece
nasihat leen
carilah microfiber yg antibacterial
beza microfiber anti bac dan bukan antibac
adalah surface fabric
antibac-surface fabric sama depan belakan
non antibac surface depan dan belakang berbeza.
ok next nanti kita sambung fabric lain.

perbezaan


contoh cloth diapers



Sunday, July 31, 2016

RAYA 2016 di brunei

hari ni sempat sikit nak masak-masak
menu
rojak
rendang ayam
nasi himpit
soto

menu rendang petang dah sold out
mujur ada soto..
ada juga tetamu sampai ke malam
alhamdulillah sold out
cuci periuk kosong .. 

acah-acah rajin je ni..hihi alhamdulillah rezeki tetamu yang datang kerumah hari ni
menunaikan hajat encik suami.

soto made by leen

pic ni di rumah kak hidayah..

best friend



this year tak banyak open house dapat pergi sebab lin balik kampung
dan macam macam urusan kena selesaikan
dapat sambut dengan sahabat-sahabat terdekat pun dah syukur alhamdulillah..

sponsor gcdc 2016 perak

cerita basi dah ..
sewing by lindaleen
sponsor utk 
GCDC PERAK

UNTUK MENDAPATKAN MATERIAL
ATAU HOMEMADE CD
BOLEH WHATAPPS
OR INBOX SAYA

TERIMA KASIH




home decor -rumah sewa di brunei

macam biasa projek home decor...
memang setiap bulan pun suka  ngajas alih-alih perabot
rumah sewa kat brunei ni dua bilik je pun so
decor ala kadar je..
mostly barang dari ikea malaysia
ada pakai kapal laut,kapal terbang pakai pos malaysia
semua ai pulun huhuhu
almaklum lah ..personal shopper ikea kat brunei kan..
sewa rumah ni kalau convert sebulan dalam rm1080
so layankan je simple decor aka
bajet decor nih..

decor atas meja my SOHO nanti ada masa update pic my SOHO dan workstation
tempat menyelesaikan segala order


frame tu semua diy..memang bertahun dah kemaruk nih haha
sila lah hadap pinterest..
download free printing sahaja..
pilih mana berkenan di hati sahaja.
pinterest tu wajib every day u...
kereta banyak-banyak tu collection si adik faris
huhu dialah yang dok menyusun atas tu..
mak redha jer.. 

sofa ni sila jeles look like new ..memang new pun tapi
ASIS from ikea..
murah bangat rm 125.00

rak hyliss serberguna murah ni boleh lah letak harta karun
rumah tak de lemari cantik bagai
ni pun jadi janji kemas
sedap mata memandang

so untuk yang kat brunei nak cari personal shopper ikea
jom roger page ye 

terima kasih

Tuesday, July 26, 2016

TERIMA KASIH

minggu yang sangat sibuk
balik sahaja dari malaysia dapat berita mama sakit
terus booking tiket untuk balik semula ke perak
alhamdulillah suami memberi keizinan untuk saya
balik menjaga mama
keadaan mama sekarang stabil

semoga mama tabah dan kuat melawan penyakit
masa yang ada di kampung memang digunakan untuk
menjaga mama di wad
alhamdulillah saya bersyukur sangat suami paham
memang perit juga balik sendiri tak de bahu nak mengadu
kesian juga dekat suami urus empat orang anak sendiri
kesian juga dengan mama dengan keadaan dia yang perlu memantauan
memang anak-anak lah harus menguruskan segala bukan serah pada jururawat
alhamdulillah mama dilayan dengan baik.

saya pun bersyukur sangat walaupun disaat terpaksa tinggalkan anak balik ke malaysia
anak-anak saya diurus dengan baik oleh jiran/rakan-rakan saya
mereka ni memang banyak membantu saya sejak dari dulu lagi.
saya tak risau makan sarapan anak bekal sekolah anak ..makan malam anak
ya Allah semua mereka tolong uruskan masa encik suami bekerja
anak-anak saya dijaga dengan baik...
mereka ni adalah rakan-rakan yang tidak akan saya lupakan
saya bersyukur dijumpakan atau ditemukan dengan mereka ini.


alhamdulillah bila keadaan mama makin baik baru saya balik
sampai rumah pun hati tenang...rumah kemas sangat
terima kasih encik suami

semoga mama semakin sihat...
love u mama
hari saya balik mama cakap
terima kasih pada saya dan suami
terima kasih kepada suami kerana izinkan saya balik
mama sayangkan suami .. T.T
menantu yang baik..dan mcm2 lagi
menangis ku dibuatnya..

terima kasih kepada keluarga yang datang melawat mama
terima kasih kepada adik beradik yang membantu hantar ambil di airport

terima kasih YA ALLAH.


terima kasih mama ...apa yang mama dah buat lebih dari apa yang kami buat mama
menjaga mendidik ,MEMBERI YANG TERBAIK UNTUK saya.



There was an error in this gadget

.: sharing is caring :.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...