:ikLaN:

nuffang

Thursday, September 29, 2016

bayar ptptn

Kronologi bayar ptptn

Masa nak balik dari miri imigresen sudah pesan semak dengan ptptn nama kena blacklist

Semalam(selasa) datang ptptn taiping tanpa semak di web bagi tau nama kena blacklist.saya lama tak bayar sudah berhenti kerja dan tengah sambung belajar.saya nak buat bayaran guna kwsp.
Boleh ke saya dapat apa2 surat kebenaran masuk  sementara tunggu kwsp lulus.saya keluar masuk negara sebab urusan belajar di oum,miri.
Sebab dari pengiraan kwsp cukup utk bayar separuh daripada tunggakan.
Pegawai kata tak boleh
Saya mesti jelaskan sekurangnya rm 4000 tunai untuk saya lepas masuk itu pun mereka cuba buat.itu pun sementara.belum tentu nama saya clear.
Dalam hati saya memang ingin buat pembayaran melalui kwsp sahaja memandangkan duit itu mencukupi.dan pegawai tersebut pun maklum pengeluaran kwsp saya memcukupi.
Pegawai di taiping bagi tau saya proses kwsp mengambil masa yg lama memandangkan saya nak balik brunei ahad ini..nama saya blacklist katanya.saya bagitau saya pernah keluar utk pendidikan seminggu sahaja.pegawai terbabit bagi saya borang untuk bayar tunai seperti yang disebut minta saya jelaskan di cawang taiping.saya cakap saya perlu bincang dengan suami.saya cakap nak keluar kwsp.dia cakap kalau ada i acct hanya perlu tunggu mereka proses dan saya bagi cap jari  di kwsp.saya minta penyata dan surat pinjaman mereka kata tak perlu mereka buat semua.penyata tak boleh print.

Atas nasihat sahabat saya,dia minta saya uruskan sendiri pengeluaran dengan kwsp.malam semalam saya semak semua rekod nama saya dalam proses senarai hitam,imigresen belum larang saya ke luar negara.semak urusan pengeluaran pendidikan saya tahun lepas dgn oum hanya lulus 1hari dan 4hari lepas lulus ia dibayar.
hari ini rabu saya ke pejabat ptptn nibong tebal.saya berjumpa dengan pegawai ptptn dia bagi tau saya kenapa mereka cadangkan e pengeluaran ia ambil masa 3 hari utk tac sahaja.dia suruh saya isi borang dan berurusan dengan pegawai bernama auni.saya bagi tau nama saya dalam proses senarai hitam saya nak bayar guna  kwsp .pegawai tersebut cakap saya tak perlu risau kalau blacklist utk org nak keluar negara dan saya beritahu situasi saya.dan dia terangkan proses kwsp pun tak lama dan kalau dah bayar dalam proses tu tiba-tiba nama saya naik hanya perlu call sahaja dia.dan kalau saya ada apa-apa masalah untuk masuk boleh whatapp atau call sahaja pegawai terbabit sambil hulurkan kad nama dia dan dia terus proses surat pinjaman saya tanpa minta apa-apa bayaran minimum. Pegawai terbabit juga tidak menyatakan saya perlu bayar RM 4000.00 .pegawai tersebut juga menerangkan baki yang tinggal setelah ditolak dengan kwsp .dan saya boleh memohon ujrah.
Selepas dapat surat pinjaman saya terus ke kwsp untuk urusan pengeluaran pem ayaran ptptn.
Pegawai kwsp bagi salinan pembayaran kepada saya untuk memudahkan saya.

Saya nak ucap terima kasih kepada pegawai ptptn dan kwsp di nibong tebal kerana memudahkan urusan pembayaran saya dengan mudah tanpa tekanan atau paksaan.terima kasih kerana memberi penerangan yang jelas.mungkin pegawai di ptptn taiping tidak memeriksa dengan jelas status saya.saya harap sangat jangan dipaksa bayar tunai sekiranya ianya boleh diselesaikan dengan kwsp saya.saya memang agak terkejut semalam apabila di minta bayar sekurang-kurangnya rm 4000 untuk segerakan atau clear nama saya dan saya tiada pilihan lain.

Untuk yàng di sekitar parit buntar ,perak atau bagan serai..pergi lah ke ptptn nibong tebal lagi pun kwsp pun berhampiran.selesai kedua-dua urusan 1-2jam sahaja

Nak bagi tau saya memang tabik kat pegawai ptptn nibong tebal. Layanan pun mesra.

-Moral bayar ler bulan-bulan..huhu dulu bayar bulan-bulan pun tak susut.senang hati bayar sekali gus gini.boleh usahakan lagi separuh juga azam nak clear cecepat mungkin.

- peminjam tegar 😊b

Cara-cara nak bayar pinjaman ptptn guna kwsp atau epf

1. Pergi ke ptptn maklumkan ingin membuat pembayaran ptptn menggunakan ptptn.
pegawai akan beri borang untuk diisi.
kemudian mereka akan beri surat pinjaman sekiranya anda tiada dalam simpanan.ada tempat yang perlu bayar rm 90 ada tempat free.saya tidak dikenakan apa-apa bayaran
Kalau dah ada surat pinjaman minta mereka penyata akhir anda.sekiranya transkrip yang anda bawa cuma salinan minta ptptn sahkan.
2. Bawa document ini ke kwsp
-salinan dan ori transkrip
-surat pinjamam
3.isi borang di kwsp

Itu sahaja sangat mudah
pastikan dah semak penyata kwsp.kita boleh  bayar guna akaun ke 2.

Yang penting di kwsp jgn lupa bawa ic dan jari anda 😊

Friday, September 23, 2016

jiran dan sahabat yang pemurah

alhamdulillah jiran-jiran
sahabat saya yang pemurah
kalau ada yg balik kampung atau balik malaysia 
ada je buah tangan..

jiran selalu sangat hantar makanan
daging masak hitam lah
kuih muih...
tuan rumah pun selalu jemput ke acara di rumah dia

saya percaya kalau kita buat baik dengan orang inshallah 
orang pun akan balas benda yang sama
saya sangat bersyukur saya di temukan  jiran-jiran
sahabat yang baik..
seriously 

diaorg memang sangat supportive 
membantu tanpa minta dibalas
nikmat yg Allah beri dikala semua keluarga jauh..
saya sangat menghargai nikmat yg Allah bagi ni

ni jiran saya bagi ye...kak su 
siap buat kek,roti jala kari ayam
sayur fresh dr tanaman di rumahnya 

rempah-rempah kelantan,budu,keropok ikan,keropok lekor
cili solok...
siap bekas ikea lagi tau...
thanks kak da..


ni fav anak-anak gift dari kak su.

balik kampung ..

dua minggu lepas kami sekeluarga balik kampung secara mengejut
disebabkan kesihatan mama yang kurang baik
kata-kata doctor membuatkan kami balik sekeluarga

please doakan mama sihat semula
anak-anak minggu exam tapi kami minta pihak sekolah tangguhkan
sehingga buka sekolah.

terima kasih kepada yang banyak membantu
yang datang ziarah mama..
saudara jauh dekat
adik beradik yang di melaka juga datang

for this time memang saya rasa perlu tangguhkan lagi 
pengajian saya...

seminggu di kampung kami pulang sebelum hari raya haji
apa nak buat suami bekerja 
cuti pun tak banyak

orang lain happy nak balik kampung beraya
tapi kami kena balik bekerja
btw terima kasih utk suami
kerna semua pengorbanan dia
terima kasih sebab banyak support saya
izinkan saya balik hampir setiap bulan.

hospital taiping

flight balik ke miri



Sunday, September 11, 2016

beli kenderaan di luar negara.


salam..
hari ini nak kongsi cara terbaik nak beli kenderaan di luar negara..
opss..di brunei
sekiranya berhasrat nak bekerja di sini boleh lah nak 
baca cerita ni..


.......

kebiasaanya di brunei ni memang memerlukan lebih dari satu kereta.
sebab kalau suami bekerja..isteri yang akan hantar anak-anak
den tak jumpa lagi perkhidmatan bas sekolah 
mungkin ada tetapi terlalu sedikit sampai susah nak cari.
sepanjang di sini nampak mak pak je yg collect anak
masa di bright jigsaw international school dulu ada perkhidmatan
van sekolah..tapi agak mahal juga..
rumah tak jauh mana pun..

so sambung cam mana nak beli kenderaan..
kalau nak beli kereta baru bolehlah tunggu 3 bulan payslip..
makcik tak beli kereta baru kat sini haha. 
tapi saya cadangkan kalau nak dengarlah...
beli lah kereta murah-murah dulu ..buruk pun tak pe..
ia akan memudahkan anda kelak..

masa mula-mula datang ..ada kawan pinjam kan kami kereta lama..
dalam 3-5 bulan rasanya..
kemudian ada kawan offer kereta dia kia sportage kereta baru 1tahun lebih 
sambung bayar..
alhamdulillah itu rezeki kami..dapat kereta baru.
cukup syarat tukar nama sahaja..-itu aset kalau nak balik boleh jual...

kemudian husband beli honda accord lama..
nak tau berapa price dia..hihi bnd 850.00-cash
beli siap tukar nama bagai ye..
bukan beli coboi je...
pakai lama juga lah hampir setahun
suami jual kereta tu bnd 800.00
kemudian suami beli honda city bnd 4000.00 -cash  ni 
kami nego dgn owner buat dua kali payment..
alhamdulillah owner setuju.
membeli kereta secara cash ni amat digalakkan
tujuan kita dtg ke sini pun nak cari rezeki kan
so tak yah pening-pening pikir monthly payment
bagai memandangkan kereta malaysia pun installment monthly huhuhu.. 

kat brunei ni banyak sangat kenderaan di jual dengan harga mcm tu
kumpul duit sikit bayar cash..
vios,honda..mazda segala
price 4-7k
oklah kan..
kereta yang lama-lama bnd 1k-3k pun ada..
tak susah pun nak cari gi je kat group-group fb bersepah jual

kereta-kereta ni pun tak susah nak jual balik sebab mesti ada orang yang nak beli...



Saturday, September 10, 2016

DIY lip scrub


boleh try ye..memang tersangat best..
lin memang prefer DIY dengan natural material..

lin memang jarang membeli memandangkan benda-benda ni 
senang to do..
dan sangat memuaskan hati..


Sunday, August 28, 2016

ulu temburong

ini adalah edisi terjah..
lepas buat passport anak di limbang gegas-gegas ke pos office untuk 
postout order ..
alhamdulillah selesai semua..next week tunggu barang baru sampai ye
then encik suami cakap --memang dah cakap awal-awal pun nak round sampai lawas
ceritanya nak cari durian konon
sesungguhnya kami anak beranak craving ler sangat-sangat.
tak sampai lawas singgah di temburong nak melawat national park 
sedia maklum jalan memang dalam hutan dan jauh ler sesangat..

teruja sampai di ulu temburong tapi air cetek bot sampan tak jalan nak ke national park
cantik sangat but we plan go next time..ni pakai terjah je..
so sempat ler singgah beli telur masin homemade gitu..
sudahnya baru ke lawas tapi sebijik durian pun tak nampak..
balik jumpa lah kat limbang sebijik rm 30.00
voleh lah sekadar nak lepaskan kempunan..
haha..dapat ler merasa sorang seulas
ada enam ulas je sebijik durian tu...

huhuhu
air..rasa nak terjun mandi je



sesungguhnya memang nak datang lagi..barang semalam tidur kat sini pun best.


Saturday, August 27, 2016

print pattern diy frame

nak share design yang boleh frame 
mudah je print dan frame
thanks pada yg share ada yg ambil dari kawan-kawan di KDIM..
so keep sini anytime boleh copy dan print kot kata hilang dari laptop











majlis berbedak


majlis berbedak ni rasanya kali kedua kami dijemput ke majlis
macam ni..
acara berbedak ni diadakan sebelum bernikah.
alhamdulillah duduk negara orang merasalah
adat istiadat perkahwinan mereka..

terima kasih kak waty aka pengiran basmelati
sebab undang kami ke majlis ni..
makan sangatlah sedap.


gift dari pasangan..
sangat cantik.

Friday, August 19, 2016

apa tu OCD..

apa tu OCD ..

Definition

Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is a common, chronic and long-lasting disorder in which a person has uncontrollable, reoccurring thoughts (obsessions) and behaviors (compulsions) that he or she feels the urge to repeat over and over. 


boleh baca sendiri..pendapat peribadi..aku sakit was-was dan mahu kesempurnaan..kalau kronic tu dah penyakit jiwa tau jangan main2.pernah dengar org cerita rasa was2 tak bersih gosok gigi sampai kumor dgn clorox ok..untuk elak penyakit was2 ni amalkan lah surah an-nass ye 
aku bukan jenis perfectionist...tapi memang tak boleh tengok selerak or kotor tu je..bukan jenis nak kena susun ikut warna ikut saiz dan sebagainya..kalau kemas dan cantik aku on je..
btw seorang yang aku kenal ada ocd ni my lovely husband..dia jenis yang susun hanger pun ikut warna..pastu memang tak suka semak sepah..dia memang tak boleh duduk..paling bagus dia akan kemas semua benda kalau dia rasa semak sangat..haha ni aku suka..kadang-kadang dia kemas semula ..dulu aku rasa kronic sekarang ni ok sikit bahaha
beg bini pun dia kemas weiii....hahaha..
kalau pindah rumah harus letak dalam kotak seal dan ber label.mana yang tak pakai dia akan asing dan buat but this way memang aku suka sebab rasa good organize kitaorg ni pindah dah banyak kali setiap kali pindah memang akan buat prosess ni..
dia akan susun dan asingkan haha..nasib dia buat sama-sama kalau harap bini je tu memang tak patut.dulu lagi keep complaint oh ini tak boleh begini..ini mesti mcm ni..
sekarang dia pandai buat sendiri.sebab aku pun kadang -kadang ada specification sendiri ..
kalau dapur semak dan kotor aku memang tak boleh nak masak..huhuhu...
baju dalam lemari memang tak boleh sepah ...itu paling aku tak suka..kikiki...sekarang ni memang kitaorg train anak-anak kemas sendiri barang-barang diaorg ..
dulu aku macam tak percaya anak-anak kemas..nanti tak bersih tak kemas macam kita nak..then anak kita pun semua harap kat kita.dulu masa ada maid pun ada benda yg aku tak percaya maid buat ..contoh cuci cloth diapers hhuhu..lama-lama kau bagi gak maid buat.sekarang ni tak de lah penat sangat nak kemas rumah sebab anak-anak akan kemas sendiri cuma kalau yg dua kecil tu memang mak kena dera lah kemas..
anak yg sulong pun dah pandai masak air,iron baju sendiri..yg 2nd rajin tolong masak ..suka tumbuk lesong batu haha..husband ada cakap dia kecik2 suka tolong arwah mak buat kerja rumah sebab tu dia tak kisah sangat nak kemas2 and memang tak boleh rumah sepah-sepah..owh saya memang berterima kasih..pada arwah ibu mertua ku..so now i teach my kids ..lepas makan pun anak yang sulong lelaki kemas dan bersihkan meja makan ..sapu segala sampah lap meja..sebabnya nak ajar dia dari kecil..semoga rajin tolong isteri bila dah besar.
btw ocd sebenarnya kena kawal juga jangan melampau sangat ..huhu aku memang ada penyakit tak boleh guna toilet yg org lain guna terutama kalau lelaki bukan keluarga atau aku tak kenal..aku pernah kerja dekat satu tempat ni..tak pernah guna toilet dia sebab toilet dia share lelaki perempuan dan tempat aku kerja tu pelbagai negara ada india,sri langka ,filipino..huhu..memang aku blk rmh je atau gi masjid.and tandas awam pun mcm tu sanggup tunggu sampai rumah or cari tandas yang paling bersih..harap tak kena batu karang ke apa..hhuhu


ini rumah comel..selalunya encik suami akan let go 
atau bagi orang mana-mana barang yang tak guna
sebab dia memang jenis tak suka barang banyak dalam rumah
dia suka kemas dan bersih..


ini lah yang kami akan buat kalau pindah rumah..
pack seal dan label 
rumah yang dia tinggal tu pun encik suami akan sapu/cuci bagi
bersih
rasanya dalam 3 tahun ni dah 5-6kali pindah rumah.

Thursday, August 18, 2016

pasar pokok

pasar pokok kat brunei ni memang meriah..
selalunya ada awal pagi..
macam-macam jenis bunga ,pokok, dan segala jenis ada
sediakan dollar yang tebal sahaja..haha

morning views

bawa askar melawat tapak..beli pokok-pokok ,main 
tanam
kalau pokok hidup tu kira bertuah ler pokok tu..


pokok oregano..hadiah dari my friend..
terima kasih kak sue.. 
pokok ni special
boleh buat ubat batuk ye..

sweet basil ni pun kak su yang bagi
boleh taboq dalam pasta..


dulu masa rumah lama banyak juga pokok//tapi masa pindah banyak
tinggal dan bagi kat orang..
yang ada ni pun ada yang subur ada yg kering pastu idup lagi 
haha kena tuan tanah balik malaysia tu yang kacau hahaha
nanti kita update lagi kebun laman kami..
adalah sikit-sikit pokok/

Monday, August 15, 2016

pantai serasa,brunei

tak dirancang ..
dah banyak kali anak-anak request
picnic or berkhemah..
tapi huhhu selalu tertangguh..lagi-lagi
ayah dah nak kena start ot on Saturday
so Sunday sementara ada waktu bawak lah anak-anak 
picnic..
ada pantai lain macam muara or pantai tungku..
but this time kitaorg pilih pantai serasa..
kawasan memang bersih..
tenang je..

santai sangat bentang tikar makan nasi lemak sambal ikan bilis
memang meletop..
angin sepoi-sepoi je
dangan keadaan persekitaran yang bersih 
tiada sampah sarap..
enjoy u 

anak ajak main ,mak nak lepak..hihihi

boleh baring-baring lagi si kecil ni..
next time kita bawa khemah..


memang best next week boleh bawa kawan-kawan seangkatang 
potluck di sini..

hargailah pantai yang bersih...
hahaha


nur arissa turn 3

alhamdulillah 13 .8.16
arissa genap 3 tahun..
hampir 3 tahun juga lah kami di brunei...
semoga arissa di beri perlindungan ALLAH
menjadi anak solehah
taat kepada ALLAH
dan mak ayah
we love u so much arissa..

this cheese cake hadiah dari cik da...
terima kasih
we love homemade..


satu hadiah arissa satu lagi hadiah nur aisyah..


3 years ago..13.8.13

and now... 13.8.16


selamat hari lahir sayang..
masih ingat lagi bertapa senang melahirkan awak nur arissa..


There was an error in this gadget

.: sharing is caring :.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...