Posts

gentle birth dengan dr zana zalinda.

assalamualaikum..
as per request ...untuk lin tulis birth story yang sangat amazing . Alhamdulillah Allah bagi rezeki bersalin macam yang di minta..bersalin dengan dr yang di idamkan.

Memang dari mengandung dah pasang niat nak bersalin dengan dr zana zalinda dari hospital rampai puteri medical center.(RPMC)

Pada awal whatapp dr linda fully book so memang rasa kecewa lah juga. survey sana sini tapi tak dapat doctor yang macam kita nak.Akhir sekali encik suami whatapp dan pujuk dr linda ..dan tara ..dr linda setuju nak sambut baby lin...syukur alhamdulillah. BIRTH  PLAN semua dah ready se ringkas sebolehnya lah

contoh birth plan lin:

Labour

Intermittent monitoring
Free to eat and drink -dapat makan kurma minum air
Calm & quiet environment
Shower allowed
(if any)
Free movement&---RPMC  ada sediakan gym ball request je nanti diaorg sediakan
Birthing positions --- kneeling position
No episiotomy
Natural membrane rupture
Minimal vaginal exams
(1-2 person only)
Medications only on re…

back for good from brunei

Alhamdulillah setelah 4 tahun 6 bulan we back for good.
pengalaman adalah harta yang paling berharga yang kami dapat sepanjang kami di sana
pengalaman mendidik kami sekeluarga susah senang berada di perantauan serta nikmatnya berada di negara sendiri.

Untuk tips bagi yang bekerja di luar negara jangan lah lupa menyimpan ya ..
bila nak balik macam-macam perbelanjaan yang kita kena fikirkan
(benda ni memang kami prepare awal)
apa lagi yang ramai askar macam kami ni.
Biarlah pengorbanan kita berjauhan dengan keluarga tersayang itu berbaloi.
Alhamdulillah nak kata menyimpan tu macam susah sikit sebab mesti habis
untuk tiket balik ke malaysia ..setahun hampir 3x kami sekeluarga balik ke malaysia. Dengan tiket bagai paling kurang mesti 5k sekali balik.
Jadi kami membeli aset yang boleh dijadikan modal simpan untuk dibawa pulang ketika balik
ke Malaysia.
Kami membeli kereta terpakai secara cash untuk dijadikan aset.Suami saya membeli lebih kurang 3 kereta terpakai alhamdulillah semua berjaya…

updated swimming..

Image
alhamdulillah hariz dah banyak improvement last class we paid for bnd 30/4hours.. rasanya hariz tak perlu class swimming lagi kami hanya teruskan untuk aisyah dan faris sahaja. so far aisyah pun dah pandai floating cuma pernafasan tu je belum ok.. swimming pun dah boleh ambil nafas.
me.. alhamdulillah..berkat suami sendiri ajar.. floating pun dah boleh lebih 3minit. fobia dengan air dah kurang.. swimming pun dah cool je..haha dulu lala je alhamdulillah.. cuma masih takut nak masuk kat 6kaki.. huhu biasa 4kaki dan 5 kaki je. pernah masuk 6 kaki pastu aku nak lemas haha terus fobia kikiki.
now berusaha nak belajar freestyle pulak.. semoga berjaya.



road trip brunei-tawau -semporna

Image
road trip brunei-tawau -semporna

perjalanan dari brunei ke semporna mengambil masa 10-12jam
dari brunei melalui limbang-temurong-lawas-sindumin-tenom-keningau-kalabakan-tawau.
jalan tenom,kalabakan-tawau agak mencabar ada yg berbatu merentas gunung..tanah runtuh,jalan mendap..keadaan jalan agak sunyi lebih kurang 300km (jalan mencabar).
kami menggunakan lebih kurang rm 300+ untk minyak (return).nabawan adalah pekan terakhir yg kita akan jumpa selebihnya akan melalui jalan sunyi tanpa minyak, R &R atau tempat makan.
boleh mengisi minyak di keningau dan station minyak seterusnya di kalabakan.
selain 2-3 buah kereta ada juga lori balak atau sawit muncul sekali sekala.
hakikatnya percutian 3hari memang tak sempat pergi semua tempat..
kami sempat singgah setengah tempat sahaja disebabkan penat dan mengelakkan perjalanan di waktu malam..walaupun begitu perjalanan pulang kami menuruni tenom pada waktu malam .
Inshallah memang berhasrat nak pergi lagi ke pulau semporna pula.
perjalanan dari tawau k…

keputusan exam

Image
alhamdulillah both aisyah dan hariz sekolah pagi dan ugama pencapaian cemerlang.

sekolah bagi aisyah dan hariz dua-dua dapat no4. peratusan pun bagus.

sekolah ugama aisyah ada improvement sebelum ni no 11.yang terbaru no 2 peratusan 99%

hariz pulak peratusan menurun sikit 95% kedudukan pun turun no 7. hariz selalu dapat no 1 sekolah ugama so dia memang masam je keluar dewan.dont worry hariz usaha lagi.

semua ni  rezeki Allah...alhamdulillah

kenapa gluten free

Image
nak cerita  pasal gluten.walaupun takde sangat alah nya tetapi sebaiknya elak atau  kurangkan makanan yang ada gluten.gigih membeli kat malaysia.di Brunei ada tapi pak BoB ni punya brand tak de.brand lain ado.

boleh juga buat sendiri bancuh sendiri guna kombinasi tepung ubi,tepung  beras..lebih jimat dan murah.ada masa kita share resepi cucur nasi free gluten ..or donat free gluten ya.



gua niah road trip

Image
perjalanan dari bandar miri ke gua niah mengambil masa sejam lebih.kalau ada tengok posting ke bekenun atau tusan beach ini lah jalan dia tapi jauh lagi.hakikat sebenarnya ke gua niah ni mencabar mental fizikl emak dan ayah.tapi alhamdulillah kids done a good job.

kalau ada rasa nak camping pun boleh sebab disediakan tapak..macam best je kan.selepas naik boat dari jetty bermula lah perjalanan kaki mendaki meredah hutan..ada kot sejam setengah meredah hutan huhu sila bersabar kalau bawa nak kecil ya..alhamdulillah anak-anak tak banyak hal cuma arissa saja waktu perjalanan balik dia tidur suka tak suka penat tak penat ayah pikul juga lah.kalau yang suka aktiviti lasak nak keluar peluh boleh lah jelajah gua niah kalau tak sila lah jangan ya.tapi best experience juga lah..pasang juga niat nak ber camping tu.aktivi ni sesuai sangat  pada golongan  yang suka hijau,alam sekitar lah senang cerita.

actually lepas ke gua niah kami plan ke air terjun berhampiran tak delah hampir sangat pun mau 45m…