Posts

Showing posts from March 10, 2011

:ada azam baru ler:

bersemangat tinggi dan berazam nak buat breakfast hari-hari untuk hariz bawak ke sekolah... akan cari di tenet recipes for kids... untuk hariz.. hahaha.. nota tangan:..nak cari bekal comel-comel untuk hariz lah :)

:cara simpan EBM:

nak entriii bout cara nak keep ebm selain nak kongsi entrii nie untuk diri sendiri jugak nak refresh balik setelah entah beberapa bulan.. dah tak buat ebm.... dari aisyah 10 bulan..sekarang my gurl dah nak 1 tahun 7 bulan.. Tempoh sah laku hasil tenusu segar anda 1. suhu bilik -4 jam 2.peti sejuk (2*c-4*c)kat rak bawah-up to 8 days...kalau boleh 5 hari dah lah..if nak keep as a stok..terus masuk ke freezer lepas tu. 3.peti sejuk 1 pintu (bahagian beku)-2weeks 4.peti sejuk 2 pintu (bahagian beku) -3 months.selepas dicairkan hendaklah digunakan dalam masa 24 jam..dan tak boleh beku semula.. 5.deep freezer-6 month to 1 year *susu yang telah dipanaskan hendaklah digunakan dalam tempoh 1 jam .. cara nak uruskan hasil tenusu anda 1.perah susu.. 2.biarkan susu perahan dalam suhu bilik untuk seimbangkan suhu sehingga 10-20 minit(sebab pertukaran suhu secara terkejut akan buat struktur susu berubah) 3.kemudian baru masukkan hasil tenusu anda dlm peti ais (bhgn bawah )ek kt opis atau cooler bag 4.jangan lupa tul…