:ikLaN:

nuffang

Thursday, March 10, 2011

:cara simpan EBM:

nak entriii bout cara nak keep ebm
selain nak kongsi
entrii nie untuk diri sendiri jugak
nak refresh balik setelah
entah beberapa bulan..
dah tak buat ebm....
dari aisyah 10 bulan..sekarang
my gurl dah nak 1 tahun 7 bulan..
Tempoh sah laku hasil tenusu segar anda
1. suhu bilik -4 jam
2.peti sejuk (2*c-4*c)kat rak bawah-up to 8 days...kalau boleh 5 hari dah lah..if nak keep as a stok..terus masuk ke freezer lepas tu.
3.peti sejuk 1 pintu (bahagian beku)-2weeks
4.peti sejuk 2 pintu (bahagian beku) -3 months.selepas dicairkan hendaklah digunakan dalam masa 24 jam..dan tak boleh beku semula..
5.deep freezer-6 month to 1 year
*susu yang telah dipanaskan hendaklah digunakan dalam tempoh 1 jam ..
cara nak uruskan hasil tenusu anda
1.perah susu..
2.biarkan susu perahan dalam suhu bilik untuk seimbangkan suhu sehingga 10-20 minit(sebab pertukaran suhu secara terkejut akan buat struktur susu berubah)
3.kemudian baru masukkan hasil tenusu anda dlm peti ais (bhgn bawah )ek kt opis atau cooler bag
4.jangan lupa tulis tarikh dan waktu pam ek
5.on da way nak balik rumah sila letakkan ebm dlm cooler bag utk pastikan susu sentiasa sejuk..
6.sampai kat rumah letak ebm kat bahagian bawah dulu
7.malam sikit boleh lah bahagikan ebm tu.kalau hasil perahan ada enam botol..4 oz..2 botol letak kat di freezer untuk dijadikan stok dan turunkan hasil perahan yang paling lama 2 botol untuk diletakkan bersama perahan yang fresh di bahagian bawah..ikut keperluan penyusuan anak anda.
8.bagi ebm pada BS dan ingatkan dia gunakan ebm yang tarikh nya paling lama..nak senang lekatkan nombor...mana satu nak gunakan dulu.dan ingatkan BS jugak untuk terus masukkan EBM dlm peti ais bawah rumah dia...
9.untuk tidak memeningkan BS anda bekalkan dia dengan warmer..dan harus ingatkan BS jangan kasi anak anda susu sejuk atau masak EBM kita...abis lah zat-zat yg ada..
10.akhir sekali..enjoy BF..ok.

2 comments:

  1. i like....setelah di summary kn huhu, aritu pn aishah sibuk duk meng"google" hihi

    ReplyDelete
  2. hohoho...nk mengingatkan dan memahamkan diri sendiri :0...

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

.: sharing is caring :.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...