Posts

Showing posts from November 19, 2010

puting tiruan

kenapa .. aku tak manjakan hariz dan aisyah dengan puting tiruan..sebab nya..banyak keburukan nya..dahlah aku memang xboleh nak avoid gunakan puting untuk mereka susu tp sekurang-kurangnya aku berusaha untuk tidak memberi mereka puting kosong..

alasannya..yang aku boleh fikirkan sendiri:
-baby mudah kembung
-kesian asyik dok nonyot puting kosong..lapar ke tak pun tak tau
-nanti gigi tak sama..(mama aku cakap)
-budak yang isap puting kosong lambat cakap(bukan aku cakap..kajian yerk)
-ader terbaca baby tertelan puting kosong ..kesian
-tak suka kalau ia jadi tabiat kepada anak-anak ku

so untuk peringatan diri sendiri hariz dan aisyah memang aku tak beri puting kosong..tapi isap botol tu memang aku tak leh nak elak..nanti nyusahkan pengasuh pulak..

1st step

bila Nur Aisyah mula dengan langkah pertama dia...
aisyah mula berjalan umur 11 bulan :)

toilet training

hariz start toilet training masa nur aisyah lahir.. masa tu hariz baru 2thn lebih nak masuk 3 tahun...sebab nya aku ada masa nak pantau hariz .plus..ader bantuan dari maksu hariz TQ :) ..ada lah dalam 2minggu tu keadaan huru hara terlepas sini sana stool dia..hiihiii..tips terbaik..jangan pakai karpet yerk..jenuh ler nanti.use potty train sebab nya..sopan aje anak kita nak tunaikan hajat nanti..sampaikan ada potty train baru dia nak buang stool dia lagi bagus.so berbalik cerita hariz yang berjaya dengan jayanya 3tahun dah toilet training ..alhamdulillah...jimat kos..tp malam still pakai lagi..sampai umur dia 3thn lebih lah 1 day tu aku+encik suami rasa..pampers dia mcm tak basah jer...so malam pun dia dah tak perlukan pampers tp sebelum tidur make sure dia pergi toilet dulu..so bila genap umur 4tahun hariz memang dah free dari pampers (malam pun tak pakai dah)..alhamdulillah.. :) berkat doa mak dia..

...next year...masa untuk toilet training Nur Aisyah pula... :)