Posts

Showing posts from December 27, 2011

cara-cara masak sushi

resepi: bahan a  3 cawan beras jepun (blh makan smp malam) seaweed crab tuna timun carrot bahan  b 3 cawan air 3 sudu besar cuka 2 1/2 sudu besar gula 1 sudu kecil garam
cara-cara: 1.masak beras jepun..masak cam biasa 2.dah masak sejukkan nasi..sampai sejuk ek..kalau panas nati tak leh gulung 3.campur bahan b  4.masukkan semua bahan b kedlm nasi yg dah sejuk.. 5.so dah blh gulung  ikut cita rasa sendiri..pasti kan basahkan sikit seaweed sikit sebelum gulung sushi guna buluh lagi sonang tau..

:sUsHi on My Way:

Image
cuti yg panjang dihabiskan dengan memasak memandangkan anak-anak kurang sihat  layan jer apa yang diorang nak buat sushi ni pun berperingkat... gulung ikut time.. bila faris dah tido or ada org tgkkan baru  start menggulung gulungan tak berapa nak cantik buluhnya dah hilang
ni gambar fasa kedua semua bahan-bahan di stim fasa pertama next entry mungkin blh share sikit resepi dia..skarang nih  malas nak taip tgu fasa ketiga dnn resepi..sampai ke malam makan sushi.. laku kedai sushi aku eh..