:ikLaN:

nuffang

Tuesday, January 31, 2012

preparation for frozen solid food



easy for me to prepare all this on weekend..
xder lah pagi hari..terhanguk-hanguk
memotong sayur..
stim all that ...nak stim campur-campur sayur pun boleh
nak stim ayam pun boleh
so save time sikit kan..
after that make it in a portion..
masa dalam portion tu..aku letak sedikit
air masak..dan kemudian  bekukan
dalam freezer.
from my reading..kita kena tunggu ..food tu sejuk sikit 
baru boleh masuk  freezer..
disebabkan..berlawanan suhu di dalam dan diluar makanan
warm and cool ..akan menyebabkan pembiakan 
bakteria..
opss..lupa..tapi jangan biarkan terdedah lebih dari dua jam
sudah tidak sesuai untuk di frozen kan..








so..ke esokkan hari nya..
saya akan menumis menggunakan bahan-bahan di atas
minyak zaitun+bawang+...(sebab faris dah hampir 12 bulan..
maknya nih dah introduce him to..that item..kecuali garam)
then tambahkan sikit air
aku juga..telah ready cook..
moi di malam hari..
(den takut tak terkejut awal..so masak siap2)
sejukkan..masuk dalam fridge
 masukan air..tanpa memasukan
bawang serta seangkatan dengannya..
kedalam bubur..dan tambah
sayur,ayam yang telah difrozen kan tadi..
done :)




makanan emak masak walau pun frozen..still..better than..
instant food yang berbagai perisa..
dan adunan di pasaran:)

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

.: sharing is caring :.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...