:ikLaN:

nuffang

Sunday, May 26, 2013

cerita vaksin

why i refused vaksin untuk next baby
em...
setelah membaca..dan baca..dan baca sampai nak pengsan jugak lah
sebab tak ambik bio so banyak term kena study..
antara effect  ,risk vaksin
ekzema,Dyslexia,autism ...

em...nak hurai kompem i tak reti..
kalau nak tau please kena kaji mengkaji
study both side ..

kita kena tau kenapa kita ambil
vaksin..
vaksin ...sekian-sekian untuk apa..
apa kandungan vaksin
halal ke??
em...macam2
ada orang cakap tak vaksin menyusahkan kouminiti..
kalau tak vaksin tak semestinya tak jaga tutup mata buat tak tahu
beri lah makan makanan berkhasiat,makanan sunnah ...

aku dah pun stop vaksin utk faris (anak yg no.3)...
now..aku dapat perhatikan sesuatu..
my 1st son ada masalah sikit dari segi pembacaan
mengenal huruf...tulis huruf tertentu,nombor tertentu dengan tebalik..
tapi dia mengira pantas ..boleh menghafal dengan baik.dia boleh menghafal
English book tapi dia tak boleh baca,tidak fokus..-ada simtomp dyslexia ..kan.
i work hard dengan hariz...train dia membaca menulis mengira kadang-kadang
sampai hilang sabar juga..tapi sekarang Alhamdulillah
ada perkembangan baik...dia dah boleh membaca walau pun sikit2..
mengira memang tak de masalah...sangat baik..tolak tambah semua beres
mak akan try work hard lagi...sekarang nie..nak dapatkan fokus dia
nak kurang kan segala visual macam i pad..komputer...sebab dia sgt
hebat bab nih...boleh create game online...minecraft memang jiwa dia..
kalau bagi dia speaking pasal minecraft tak larat nak dengar..sebijik macam youtube ok...
encik suami cakap normal lah budak-budak nak main je...so kita bagi dia main yang betul-betul main ok
main beskal ke main bola ke...itu baru main...
-hariz dulu banyak terdedah dengan antibotik...every month mesti demam panas,selalu jugak doctor kasi augmentin..alahai...sebab hariz ada tonsil.tapi after dia remove tonsil..tak de demam teruk dah

ok..aisyah pulak masuk umur 3 tahun lebih nie
ada gejala baru pulak
tetiba ada ekzema..
pastu ada bejolan di kelenja leher kanan (dari pembacaan pengalaman setengah ibu tu kesan vaksin bcg tapi selalu tumbuh belah kiri)
In shaa Allah akan gi check di klinik uitm kot..

faris so far Alhamduillah...tak de benda pelik-pelik lagi...

i try nak kurangkan terlalu bergantung pada ubat...
kalau demam bagi rawat secara natural ..
masih bagi ubat tapi sekali atau dua je..
bukan macam dulu 4jam,6jam,8jam sekali...
ada org marah..erk anak demam kena bagi ubat 4jam sekali tau...
anak-anak aku dah  ajar bila demam berbotol-botol air
deme kena minum...
kalau tak moh minum air wat sup ayam dengan bawang putih dan halia bebanyak ye..
pas nih nak cari buku Rasullulah is my doc  pulak :)


tadi gi kelas mengaji al baghdadi..
cakap kat ustazah hariz boleh baca tapi dia belum boleh
betul-betul kenal huruf lagi...kami kena ajar dia lebih di rumah
ustazah pun cakap macam tu
pastu ustazah cerita dia ada anak autism..
sedih pulak aku dengar
anak dia dah 10tahun..
dia kata hariz mesti rajin sebab hariz boleh
yup..bila kita memandang kita kurang marilah kita pandang orang yang lebih
lemah dari kita....Sesungguhnya kita akan lebih bersyukur..

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

.: sharing is caring :.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...