cara simpan ebm
Cara Menyimpan Stok EBM
PENYIMPANAN SUSU IBU YANG DIPERAH
1.sediakan bekas yang bersih, yang bertutup menyimpan susu ibu. bekas perlu dicuci dengan air panas bersabun.
2.ibu boleh memerah secara terus kedalam bekas tersebut.
3.simpan hanya kuantiti susu yang diambil oleh bayi pada setiap penyusuan kedalam satu bekas.
4.jika ibu menyimpan beberapa bekas susu di satu tempat, setiap bekas hendaklah di labelkan dengan tarikh, ibu perlu menggunakkan susu yang di perah terlebih mengikut tarikh terdahulu.
simpan susu di dalam fridge.
5.untuk proses pembekuan, tinggalkan sedikit ruang bekas tersebut.
6.gunakan susu sebelum tempoh selamat penyimpanannya:
*suhu luar/dlm bilik 4 jam
*peti ais suhu sejuk biasa- 24-48jam
*pembeku dua pintu - 2 minggu
*pembeku sejuk pada suhu 20' selama 6 bulan
*freezer 1 tahun
CARA PENYUSUAN SUSU IBU
1.jika hendak memanaskan susu, letakkan di dalam bekas yang berisi air suam.
2.JANGAN panaskan susu di atas dapur gas, api / mikro.
3.hanya panaskan kuatiti susu yang hendak diminum untuk satu sessi penyusuan. susu ibu tidak boleh disimpan semula sebaik selepas dipanaskan.
4.lapisan lemak susu akan terpisah daripada komponennya. goncangkan secara perlahan-lahan untuk menyatukan lemak susu dengan komponennya.
(dipetik dari brocure hospital pantai, bangsar)
PENYIMPANAN SUSU IBU YANG DIPERAH
1.sediakan bekas yang bersih, yang bertutup menyimpan susu ibu. bekas perlu dicuci dengan air panas bersabun.
2.ibu boleh memerah secara terus kedalam bekas tersebut.
3.simpan hanya kuantiti susu yang diambil oleh bayi pada setiap penyusuan kedalam satu bekas.
4.jika ibu menyimpan beberapa bekas susu di satu tempat, setiap bekas hendaklah di labelkan dengan tarikh, ibu perlu menggunakkan susu yang di perah terlebih mengikut tarikh terdahulu.
simpan susu di dalam fridge.
5.untuk proses pembekuan, tinggalkan sedikit ruang bekas tersebut.
6.gunakan susu sebelum tempoh selamat penyimpanannya:
*suhu luar/dlm bilik 4 jam
*peti ais suhu sejuk biasa- 24-48jam
*pembeku dua pintu - 2 minggu
*pembeku sejuk pada suhu 20' selama 6 bulan
*freezer 1 tahun
CARA PENYUSUAN SUSU IBU
1.jika hendak memanaskan susu, letakkan di dalam bekas yang berisi air suam.
2.JANGAN panaskan susu di atas dapur gas, api / mikro.
3.hanya panaskan kuatiti susu yang hendak diminum untuk satu sessi penyusuan. susu ibu tidak boleh disimpan semula sebaik selepas dipanaskan.
4.lapisan lemak susu akan terpisah daripada komponennya. goncangkan secara perlahan-lahan untuk menyatukan lemak susu dengan komponennya.
(dipetik dari brocure hospital pantai, bangsar)
ada yg kata susu ibu xboleh goncang kuat2..hanya boleh goyang kan perlahan-lahan sahaja
ReplyDelete