:ikLaN:

nuffang

Friday, August 23, 2013

eh..nak bersalin

 kejutan..
hahaha..pagi-pagi tu memang kena cirit birit...
hari raya 1st pun dah kena...
so tak sangka..
plan juga nak balik isnin
tapi org cakap jem sana sini
so kami plan balik hari selasa pagi 
selepas subuh
sebab my sis
balik kl...separuh jalan kat kualakangsar
patah balik
ok sambung balik cerita nak bersalin..
petang tu beraya lah macam biasa...
my BIL nk balik kl pun datang singgah rumah beraya..
dalam pukul 7..adalah rasa mengeras sikit-sikit..
em...i macam tak lagi kot..
tapi bila pukul 9..
contraction makin kerap..
hihihi..masa nie dah rasa uitt
nak salin ker...hahaha
sepital dah ler jauh..
cakap kat mama..salin kat rumah boleh
teringin nak home birth..
mama tak kassi
aiyoooo misi pencen sudah bebel..haha
kalau ikut aku kalau kat kl nie aku redha je 
home birth
jalan boleh tahan jem nak ke taiping
due i patut nya 21/8/13..
haha baru je nak set appoiment ng ... 
sebab dah buat birth plan..
tak pun kt  hospital selayang
tak pun nak bersalin kat ampang lagi..
haha...bawak baju bby pun sikit je..nih..
kalut gak..mak suruh gi sepital parit buntar je 
pasal dekat
abg ckp..ala gi taiping je apa2
pun diaorg antar taiping
kami...husband n wife
serious kompious jalan nak pi 2-2 sepital nih
hihihi..
pergi lah jugak hospital taiping..
husband call abg bagi direction jalan..
sampai hospital..dlm kul 10.00 malam
daftar bagai..
banyak pulak soklan doc+misi nie//
masa kat ampang dulu diaorg tak banyak soal..
terus buat CTG..
mentang tak kuar tanda..
lepas setengah jam di soal siasat..
baru lah nak check contraction..
that time i  rasa contraction makin kuat juga
feeling memang rasa nak bersalin malam ni juga
i will sure..kalau doct nie buat VE kompem dia
akan tolak i keLR
doc yg attend nie..ex student medic uitm
wah semangat dia tgk i ex staf medic..
bertambah lagi ler soklan cepu emas
bila dia check VE dia tak confirm 4cm kot..
panggil doc lain check..wow..
6cm...masuk LR sekarang..
check in kat LR dalam 11.40-11.45 malam
sedih nya encik suami tak boleh masuk..
doc ambik darah dulu pastu dia nak pecah 
water bag
dalam hati...doa sangat2..
water bag pecah sendiri
syukur Alhamdulillah
12.10 malam..water bag pecah sendiri
doct dok kalat prepared itu ini
i  panggil doct
doct saya rasa saya dah ready nak bersalin
yes...macam yg aku rasa memang dah 
10cm..dah ready sgt..
1 push...12.20 malam..
saya lahirkan seorang baby perempuan
kira gentle birth jugak lah mcm sebelum2 nih
no drug,no drip..
masuk-masuk LR terus bersalin..
Alhamdulillah..
....
seronok nya..dapat 
skin to skin dengan baby terus..
tapi tak bestnya..
tak boleh nak delay potong tali pusat+terpaksa terima vit k..
kelaut birth plan..
tak pelah..balik rumah nanti kita detox..


mari berpantang :)

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

.: sharing is caring :.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...