:ikLaN:

nuffang

Saturday, February 13, 2016

brunei-tenom-keningau-banjaran crocker-kota kinabalu

salam..
trip cuti-cuti bajet kali ini ke kota kinabalu
maklumlah kakak ipar sponsor tempat tidur :)
untung ada keluarga merata dunia...
bulan depan nak pergi lagi nak terjah Kaison
mak dah terpengaruh dengan KKD-kelab kaki deco
bahahaha selama ni perati je..tunggu ye i pindah rumah kecil..
senang nak deco..
sambung cerita travel ..
kali ni kita ambil jalan untuk menghayati pemandangan huhu..
untuk ke kota kinabalu

this time kitaorg guna jalan tenom..
sampai di sipitang tu ambil jalan ke tenom ..
sepatutnya sebelum tenom ada ladang lembu
boleh perah sendiri susu lembu..weiii
huhu tapi kitaorg tak dan nak pi terjah
kejar masa konon kang sampai gelap gulita cam maner..
jalan tenom berbukit..permandangan..
YA ALLAH cantik sangat..
sampai tenom kena singgah kopi tenom tau..
owner dia serious baik
we all siap cas 2 handphone lagik..
dapat minum kopi free..
then dia bagi rasa original coffee without sugar..
peh..sedap..memang mula2 rasa pahit tapi pahit tu tak kekal..
akhirnya rasa manis..hahaha paham ker..

sampai tenom kami ke keningau
encik suami jumpa kawan kt tafiz..
hihi kawan dia bekas bos i..
....
lepas tu mula pilih jalan nak ikut ranau-kundasang or kimanis-papar..
kami pilih kimanis-papar..sebab nak lalu banjaran crocker..
then ada satu tempat yang akan kami lalui..di panggil
gravity terbalik..kita nampak macam mendaki tapi sebenarnya menurun..
lalu jalan keningau kimanis ni super best
sebab kebetulan masa kami lalu..
kabus sangat lah tebal..huhu
nampak jalan secoet je kat depan..
haha seram sejuk gak sebab jalan pusing-pusing seriau tak nampak jalan...

btw if sampai papar tu tempat terbaik korang nak singgah beli ikan bilis murah tau..
sampai kk kami menginap di rumah ngah..:)

2nd kami lepak main bowling kat 1borneo..hihi
lawan ng family ngah..
mesti ler family kami menang sebab abam sado kami..haha..
esok nya kami balik ikut kundasang-ranau-keningau-banjaran crocker
ke sipatang-lawas-temburong-limbang-brunei
jauhkan jalan...asalnya nak ke kundasang tapi hari cuti paham je lah..
full..parking sampai ke bawah..tak sanggup nak naik..kami terus je ke ranau..
wah jalan dia supeb menakutkan..maybe kesan dari gegaran dulu banyak tanah runtuh..
jala pun ada yang one way semestinya berliku-liku..
owh plz jangan jalan malam..

tapi perjalanan yang panjang tu jugak kami sampai lawas malam..
hihi mujur masih banyak kereta..
alhamdulillah sampai rumah pukul 11malam.. 

singgah makan di keningau..

banjaran crocker..angin dia..sejuk

masjid keningau

layan nasi arab

ni dah turun dari jalan keningau-kimanis


santai main bowling

keningau-kimanis(bajaran crocker)

makan-makan di rumah keluarga sabah


No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget

.: sharing is caring :.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...